Spontane huwelijksceremonie in Bali

Leading Lady Katrien vertelt verhalen en ontwerpt rituelen van mensen die er niet meer zijn. Maar op een spontane middag in Bali besloten twee mensen zich spontaan te huwen. Katrien maakte ze een huwelijksceremonie deze keer. Ze heeft namelijk nooit vriendelijk bedankt voor een spontaan avontuur. Hoe doe je dat dan? Dankzij de Ritual Coach methode. Ze neemt je mee in haar verhaal hieronder.

Hoe zot kan de wereld draaien.
Als ik je zeg dat ik in september 2019 onverwacht een huwelijksceremonie maakte in Bali, voor twee Amerikanen met Latijns-Amerikaanse oorsprong, Christelijk geïnspireerd op het voorplein van een Hindoe tempel, dan denk jij nu: “OMG” of “Dat zal wel”.

Maar oh ja hoor. Ik deed het. Met cacao bladeren en een cacao noot op het altaar, met zegening van de oude Azteekse goden, met chocomelk en met een link naar de voorouders.  Maar ook met een handfasting, rood lint en een lied.

“Hoe doe je dat dan?”,
“Hoe flans je – want zo ging het letterlijk door tijdsgebrek – zo’n ritueel in elkaar?”.

De Ritual Coach Methode, ervaring en gewoon veel lef.  Soms moeten we gewoon durven en springen.  Doen!  Niet twijfelen.  Maar laat ik doorheen het stappenplan gaan en eens uitleggen hoe je dat dan effectief doet?

Bali Huwelijk Geloften

Het gesprek.
Het allerbelangrijkste, nog voor symbolen, woorden en muziek is het gesprek met de betrokkene. Uit je gesprek haal je 95% van je informatie. Met de juiste open vragen ( vragen die starten met hoe, wat, waar, wie, wanneer, waarom )  geef je de anderen ruimte om heel uitvoering en verhalend je vragen te beantwoorden, durven doorvragen met gesloten vragen ( vragen waarop het antwoord ja of nee is) zorgt ervoor dat je kan finetunen.

Voorbeeld:
Wij willen graag een Christelijk geïnspireerd huwelijk.
Open vraag: “Wat betekent voor jou Christelijk geïnspireerd?”
Gesloten vraag: “Willen jullie dezelfde structuur als een kerkelijk huwelijk?”

Je merkt direct wat ik bedoel met meer ruimte geven aan de ander met dit voorbeeld.

Op basis van dit gesprek filter je:

  • symboliek, kleuren en bestaande rituelen
  • persoonlijke waarden en normen
  • taalgebruik ( veel woorden, weinig woorden, moeilijke woorden, … )
  • voorkeuren voor materialen en decoratie
  • familiebanden en belangrijke mensen, inspirators

Alle informatie die je hier verzamelt, is de basis voor hun ceremonie die jij mag schrijven. Ik herhaal. De basis voor hun ceremonie die jij mag schrijven. Maak jezelf ondergeschikt.  Ga niet in de spotlights staan.  Zorg ervoor dat je, ondanks het feit dat je de belangrijkste job hebt, deel wordt van het meubilair.  Het allerbelangrijkste is dat je kleur en taal geeft aan hun wensen waarbij je de verwachtingen steeds realistisch maakt zodat je niet in de situatie komt waarop jij uit een luchtballon springt, terwijl zij een fake verjaardagsfeest houden dat eigenlijk een huwelijk is.

Wil je dat doen? Is dat voor jou een realistische vraag? Doen. Ik heb ooit echter vriendelijk bedankt bij de gedachte “springen”.

Bali huwelijk kopppel

Je gaat dus blanco het gesprek in. Geen structuur, geen vorm enkel jij en een fijn gesprek met het koppel. Doordat je niet vertrekt vanuit een vaste structuur maar eerder vanuit een soort interne mindmapping methode, zijn er veel meer mogelijkheden voor andere vormen en ideeën.

Bij dit koppel was het heel duidelijk. Ze wilden hun oorsprong en hun Azteekse voorouders vereren. Ze wilden hun geloof in Jezus en hun geloof in elkaar versterken. Ze wilden hun beloften uitspreken en zich met elkaar verbinden in lichaam en geest.

Aan hun oorsprong kwam ik tegemoet door Quetzalcoatl de gevederde God, uit te nodigen aan het begin van de ceremonie door cacao bladeren en een cacaoboon op het altaartje te leggen.  We stelden ons voor dat deze God die ook tweeling en slang is, zich rond de tempel legde om ons te beschermen. De betekenis van tweeling vertaalde ik naar twee zielen die nu voor mij stonden en de wens hadden om één te worden.

Met een rood lint werden hun handen vastgebonden terwijl ik een zegen uitsprak met de vier elementen: water, lucht, vuur en aarde. Dit zijn van oudsher symbolen die je in zowat elke religie en spirituele strekking terugvindt maar hier werden ze gebruikt in Christelijke context. Water waarmee ze zijn gedoopt, vuur dat zware beproevingen verteerd, lucht die de adem van leven is en waar onze geliefden in de Hemel wonen, aarde waar ons aardse lichaam naar terugkeert.  Ik vertaalde het naar een nieuwe begin als koppel, hun oude wonden die ze mochten achterlaten en vanuit vertrouwen verbinden, de lucht die elkaar geven als koppen doordat ze alles kunnen uitspreken en het huis waarin ze samen hun nest bouwen.  Het rode lint werd in stukjes geknipt. Voor alle kinderen die ze allebei hadden uit vorige relatie een stukje. Ook had ik het lint evenveel keer rond hun handen gewoven als er kinderen waren dus 7 cirkels. Zo werd de verbinding naar deze dag gelegd.

Cacao bladeren

 

Hun christelijk geloof spraken ze zelf uit doordat ze hun beloftes naar elkaar uitspraken met Jezus (en wij) als getuigen. Bovendien droegen ze allebei een kruisje en stond er ook een kruis mee op het altaar.

Ik had welgeteld een halve dag voor het maken van de ceremonie, het zoeken van informatie en het schrijven van de teksten. Dat schrijven van de teksten heb ik dan maar achterwege gelaten. Vanuit de resort waar we verbleven, wandelde ik naar de winkeltjes in de buurt en kocht wat materiaal. Rood lint, wierrook stokjes, een paar kaarsjes, een klein cadeautje, chocolade en chocomelk. Op het strand en onder de palmbomen vond ik natuurlijke materialen.  Gelukkig waren we een dag eerder naar een rijstplantage geweest waar ik cacaobladeren en een omhulsel van een boon had gevonden.

Ik deed de ceremonie uit mijn hoofd. Oh ja, in het Engels. En dat is nu toch echt niet mijn moedertaal. Maar wat opzoekwerk, een winkelsessie en een massage later had ik er alle vertrouwen in. Ik deed mijn meest … huwelijksachtige kledij aan en ging de ceremonie voor.

Het resultaat was een uniek huwelijksritueel, heel spontaan en ontroerend. Met het JA moment sprong iedereen de tranen in de ogen.  Omdat het zo eenvoudig en tegelijk juist was.  Het klopte.

Dat komt omdat ik dankzij de Ritual Coach Methode onmiddellijk linken legde en inlogde op mijn eigen creatieve brein.  Doordat mijn eigen creativiteit stroomde, ging alles al vanzelf. Doordat ik perfect wist wat dit huwelijk betekende voor deze twee mensen, kon ik de eed die ze aflegde, de belofte die elkaar deden op een heel diep niveau laten gebeuren.

Rood lint voor de kinderen

Ze zegden niet alleen dat ze voor elkaar kozen. Ze kozen ook echt in lichaam en geest.