Het verhaal achter mijn lijstjes

Ik heb een lijstje. Niet waar. Ik heb er heel veel. Maar dit is een bijzonder lijstje. Niet qua inhoud, wel qua effect.  Want vorige week ontdekte de echtgenoot dat achter de namen van mijn lijstjes verhalen zitten.

Zover is het dus gekomen met deze storyteller.  Ik verzin zelfs verhalen achter de titels van mijn lijstje.  Voor de echtgenoot was het een reden om me onbedaarlijk gedurende minuten uit te lachen.  De slappe lach noemen ze dat.  Ik stond erbij en ik keek ernaar.

Ik vind het zelf een van de meest vanzelfsprekende dingen. Dat mijn lijstjes namen en verhalen krijgen.  Net zoals ik het ook vanzelfsprekend vind dat er in mijn hoofd een heel parlement aan stemmetjes zit die de hele dag vergaderen.  Blijkbaar is dat niet bij iedereen zo, ontdekte ik dus vorige week.

Het lijstje dat de echtgenoot deed schuddebuiken noemt Toedeloe.  Een zeer onschuldige naam.  Je zou kunnen zeggen dat het een wuifnaam is. Iets zoals Joehoe.

Toedeloe is echter het vernederlandste (is dit een woord?)  ‘to the loo’.

Want zie je, in mijn hoofd ontstaat er een heel verhaal wanneer er een taakje is afgehandeld. In mijn hoofd springt dat taakje gelukzalig op en neer omdat het afgewerkt is. Het mag nu de vuilbak in.  Het toilet dus om doorgetrokken te worden.  Toedeloe.

Ik weet het.
Nu ik het opschrijf en zelf lees, denk ik ook. Dat mens is gek.  Toch getuigt het eerder van een zekere kwetsbaarheid. Ik laat hiermee even in mijn hoofd kijken. Daar is veel moed voor nodig. Dingen waarvoor ik moed wil verzamelen staan trouwens onder het lijstje Benji.  Van Benji-jumping omdat ik hoogtevrees heb en dus nogal wat moet overwinnen wil ik ooit een sprong in het diepe wagen.

Maar weet je, zonder die gekke gedachtesprongetjes in mijn hoofd zou ik niet creëren.
Ik heb er ondertussen vrede mee genomen dat ik niet altijd logisch denk.  De echtgenoot na 10 jaar samen ook. Hij kan nog altijd heel gefascineerd kijken wanneer ik hem mijn hersenkronkels vertel. En lachen. Gelukkig kan hij er nog altijd mee lachen.

Liefs,
Katrien