Steal Like An Artist

Good artists copy, great artists steal. Veerle Speltincx, onze trainer over huwelijken, schreef iets over deze quote. Over waar ze hem leerde kennen en hoe ze zichzelf en haar werkwijze erin herkent.

Er gaat een lampje flikkeren in mijn hoofd. Ergens las ik een quote over ‘kunstenaar zijn en stelen’. En daar wil ik iets over schrijven… Mijn brein is niet gericht op namen en woordcombinaties onthouden – ideeën onthoud ik dan weer wel -, en dus ga ik naar het scherm van de creatieve zoekmachine Pinterest. Al snel vind ik de quote waar ik mijn idee aan wil ophangen: “Good artists copy, great artists steal.” En als Pablo Picasso het zegt, zal er wel iets van waarheid in zitten!

Ja, ik zie mezelf als kunstenaar in het vormgeven van (huwelijks)rituelen. En daarbij steel ik heel veel ideeën die ik dan kneed en vervorm tot het past binnen de ceremonie.

Al bij het begin van het eerste gesprek met klanten begin ik met het toepassen hiervan. Want ik geloof in gespreksmethodieken die de creativiteit van koppels op gang trekt. Door beelden en muziek te betrekken in de kennismaking, spreek je een ander deel van hersenen aan, waardoor koppels op een andere manier over zichzelf, elkaar en hun relatie gaan spreken. Woorden, beelden en muziek triggeren onze hersenen op andere manieren. De werkvormen die ik gebruik, die heb ik gestolen uit coachsessies en aangepast naar mijn doelen in het gesprek.

Door het beeldende begin, liggen er soms al prachtige symbolen voor het oprapen. Bij het uitdiepen van die beelden en symbolen zijn er verschillende mogelijkheden. Zo noteer ik mijn eigen associaties, kan ik me laten gaan op Google of laat ik het koppel voor me verder brainstormen rond het thema.

Zo koos ik samen met een jeugdbewegingskoppel voor het thema vuur. Want hoe zij elkaar steunden in elkaars dromen, dat was aanstekelijk! Als twee blokken hout die samen brandden: dicht bij elkaar, maar net genoeg afstand om optimaal zuurstof te krijgen. Mijn eigen kampvuurassociaties uit mijn jeugdbewegingsverleden kregen woorden, google leerde me de verschillende elementen hoe je een vuurtje best opbouwt en het koppel deed een extra brainstormoefening over hoe ze vuur in elkaar zagen. Passie, huiselijke gezelligheid rond de kachel, vrienden rond het kampvuur, smeulentje kooltjes en knallend vuurwerk! Het werd een warme ceremonie 😉

Om maar te zeggen. Er zijn trucjes voor creativiteit, en die kan je leren 🙂 Een persoonlijke ceremonie kan je opbouwen door andermans ideeën te anayseren, te stelen wat voor dit moment passend is en op je eigen manier terug te combineren tot een geheel.