Wat is flow schrijven?

Misschien heb je al wel eens gehoord van flow schrijven en vraag je je af wat hiermee bedoeld wordt?  Eigenlijk is het heel simpel. Flow schrijven wil zeggen dat je alles opschrijft wat er in je opkomt.  Veel mensen doen het ’s morgens vlak na het opstaan. Ze verzamelen hun schrijfsels in prachtige boekjes.

Alles schrijven wat in je opkomt wil ook zeggen dat je niet let op punten, komma’s en grammatica. Je laat gewoon alles wat er naar boven komt uit je vingers of uit je pen vloeien.  Het is heerlijk bevrijdend om onbegrensd te kunnen schrijven.

Flow schrijven als ceremoniespreker is dezelfde techniek.

Alleen ga je deze keer alles opschrijven wat er over het gesprek met de familie en de overledene te zeggen valt.  Alle losse gedachten die naar boven komen, zet je mee op papier.  Zo schreef ik eens 10 keer het woordje koffie in een tekst tijdens het flow schrijven.  Pas achteraf had ik door dat er ongelofelijk veel koffie werd gedronken tijdens het gesprek. Toen ik navroeg of de overledene dat ook deed, kreeg ik meteen een heel verhaal over het belang van koffie, de bonen enz.

Ergens had ik met mijn zintuigen opgepikt dat dit een belangrijk verhaal was.
Die zintuigelijke waarneming, het openstellen van mijn creatieve brein en durven vertrouwen op mijn gevoel, dat is dan weer iets dat de Ritual Coach Methode mij heeft geleerd.

Ondertussen gebruik ik deze techniek al verschillende jaren en eigenlijk heeft die mij nog nooit in de steek gelaten.  En keren dat het leek alsof ik fout zat, bleek er elke keer een andere reden te zijn waarom mijn gevoel niet werd bevestigd door de familie.  Dan kwam ik erachter dat het onderwerp in kwestie té kwetsbaar was of het was iets dat ze liever niet vertelden.

Als je zelf deze techniek eens wil toepassen, dan heb ik een heel eenvoudige oefening.  Is er iets waar je nu mee worstelt? Iets waar je over twijfelt of een situatie waarin je niet goed weet wat je moet doen? Een beslissing die op agenda staat en je slapeloze nachten bezorgd?

Voor je gaat slapen zeg je tegen jezelf dat je er deze nacht niet over wil wakker liggen maar dat je er morgenvroeg wel over gaat schrijven.  Als je dan wakker wordt, is het natuurlijk de bedoeling dat je alles opschrijft wat er in je opkomt.
Het antwoord of de deur naar het antwoord is vaak te vinden in jouw ochtendschrijfsel.

Wil jij ook de deur naar jouw creatieve brein openen dankzij flow schrijven? Maak dan eens kennis met de Ritual Coach Methode tijdens onze gratis driedaagse. Schrijf je in via deze link